Mesane Zayıflığı Hasta Bakımını Kolaylaştırmak için 4 Öneri
Mesane Zayıflığı Hasta Bakımını Kolaylaştırmak İçin 4 Öneri
Mesane zayıflığı sorunu yaşayan bir hastaya bakmak, bakan için yıldırıcı olabilir ve baktığınız kişi için de utanç verici bir durumdur. Yaşamınızı kolaylaştırmak için işte size bazı öneriler:
Adım 1. Durumu Basitleştirin
Giyinmek için, çıkarıp giymesi kolay iki parçadan oluşan kıyafetleri tercih edin. Kadınlar için, tuvalete girerken geniş etekler hemen yukarı toplanabildiğinden kolaylık sağlar. Erkeklerde, kullanımı zor düğmelerinin ve fermuarlarının yerini cırt cırtlar almalı ya da beli bağcıklı pantolonlar kullanılmalıdır. Evde hasta bakımı malzemeleri satan dükkanlarda özellikle engelli ya da hareket becerisi kısıtlı insanlar için üretilen giysiler bulunur.
Tuvalete gidişin kolay ve güvenli olmasını sağlayın. Yolu kapatan mobilyaları ve tehlike oluşturabilecek kilimleri kaldırın. Merdivenlerin olması ya da eşyalar insanların tuvalete zamanında yetişmesini zorlaştırabilirler.
Banyoya kolay ulaşılabilir olsun. Geceleri koridor ve odaya gece lambaları yerleştirin ya da banyonun ışığını açık bırakın. Eğer baktığınız kişinin anımsayamama sorunu varsa, duvarlara yolu gösteren renkli oklar yerleştirin. Yere, banyoyu işaret eden, karanlıkta parlayan bantlar da yapıştırabilirsiniz.
Sandalyeye ya da yatağa oturup kalkmakta zorlanmak, mesaneye baskı yapabilir. Zorlanmayı en aza indirmek için; bir kişinin sandalyede ya da yatağın ucunda otururken ayaklarının yere değmesi gerekir.
İki yandan sağlam kolçaklı sandalyeler, oturup kalkmakta kolaylık sağlar. Eğer kalmakta zorlanıyorsa, baktığınız kişinin sallanan sandalyeleri tercih etmemesi yerinde olur. Oturan bir kişiyi en az eforla ayağa kaldıran, otomatik sandalyeler de bulunmaktadır.
Tuvalette yeterli vakti ve mahremiyeti sağlayın ki baktığınız kişi rahat hissetsin ve bütünüyle mesanesini boşaltsın.
Eğer bir kaza yaşarsanız, ıslak giysileri değiştirin. İdrarın kokmaması için, kirlenmiş çamaşırları hemen sudan geçirin. Eğer giysileri anında yıkayamıyorsanız, koku giderici tabletlerle birlikte, hava almayan plastik bir torbaya koyun.
Adım 2. Katılımlarını Destekleyin
İnsanlar genellikle tuvalete vaktinde yetişemedikleri için idrar kaçırırlar. Bakımınız altında olan kişiye basit yürüme egzersizleri yaptırarak, hareket yeteneklerini artırabilirsiniz. Eğer gerekliyse, yardımcı olarak baston, yürüteç ya da tekerlekli iskemle kullanmalarını sağlayın. Yürüme egzersizleri yapıyor olsalar dahi, yataklarının ya da sandalyelerinin yakınına lazımlık ya da yatak sürgüsü yerleştirme fikrini de göz önünde bulundurun.
Belirli zaman aralıklarıyla tuvalete götürün. Yavaş yavaş tuvalet ziyaretleri arasındaki zamanı artırın. Her iki saatte bir gitmeyi hedefleyin – bu sürede mesane bir fincan idrarla dolar.
Adım 3. İşi yapmak için doğru aletleri kullanın
Eğer idrar kaçırmalar tuvalette yaşanıyorsa, hastanın tuvalete oturmakta zorluk çekmesinden olabilir. Tuvalet kapağını daha rahat bir seviyeye yükselten, tuvalet kapağı yükselticisi eklenebilir. Bu yükselticiye ek olarak, işleri daha da kolaylaştırmak için duvarlara tutunma çubukları takılabilir.
İdrar kaçırma kazalarını engellemek için özellikle geceleri idrar emici ürünlerden kullanmayı deneyebilirsiniz, böylece siz de ihtiyaç duyduğunuz uykuyu tam alırsınız. Hangi ürünü seçeceğinize karar vermekte doktorunuz, hemşire, eczacı ya da diğer hasta bakıcıları size önerilerde bulunabilir.
Dışarı gezmeye çıkmak istediğinizde, yanınıza ıslak mendil, temiz çamaşırlar, plastik torba ve fazladan kullandığınız emici ürünlerden alın. Kazalara hazırlıklı olmalısınız.
Adım 4. Gözlemleyin & Sorular sorun
Eğer doktor idrar söktürücü reçete ettiyse, bunların ne zaman alınması gerektiğini konuşun. Öngörüldüğü gibi duruma yardımcı olup olmadıklarını gözlemleyin, tam tersine özellikle geceleri idrar kaçırma olaylarını çoğaltmasın, dikkat edin.
Eğer baktığınız kişi sizinle sözel iletişime geçmiyor ya da geçemiyorsa, idrar çıkarmak istediklerini ele veren davranışları yakalamaya çalışın.
Yabancısı olduğunuz bir yerde, ilk önce en yakın tuvaletin nerede olduğunu belirleyin.